Goed Goan! [Column griffier] (update!)

Gepubliceerd op: 10 oktober 2023 14:10

Goed Goan!

Ik kan me goed voorstellen dat u bij het horen van de kreet "Goed Goan!" niet meteen denkt aan bestuurlijke vernieuwing. U zult eerder elkaar hiermee groeten bij wijze van afscheid. Toch is juist die kreet, "Goed Goan", de titel geweest voor een groot project van de gemeenteraad in de afgelopen twee jaar.

In december 2021 heeft de raad namelijk uitgesproken dat de betrokkenheid van inwoners bij de besluitvorming omhoog moet. Niet alleen omdat dat de besluiten beter maakt, maar vooral ook omdat de gemeenteraad er juist voor de inwoners is. Om de inwoners goed te kunnen vertegenwoordigen moet de raad weten wat er speelt. De verschillende politieke partijen halen natuurlijk zelf ook input op, maar niet iedere inwoner wordt bereikt (en bediend).

De afgelopen tijd is een werkgroep van raadsleden druk bezig geweest met het nadenken over een nieuw vergadermodel, waarbij meer tijd wordt gereserveerd voor contact met inwoners. Er ligt nu een voorstel bij de raad om veranderingen door te voeren voor vergaderingen volgend jaar. Niet alleen meer op het gemeentehuis, maar graag ook daar waar u bent. De raad gaat er op uit! Naar een vergaderlocatie in de vijf kernen en op werkbezoek naar verenigingen en instellingen, om te horen wat u bezig houdt en wat u van voorstellen vindt. Vrijwel iedere donderdagavond zal in het teken staan van dit inwonercontact, dus maak gebruik van de mogelijkheid en nodig de raad uit. Mail ons op griffie@dalfsen.nl voor alle ins en outs.

En ja... het spreekrecht bij vergaderingen op de maandagavond verdwijnt vanaf januari, het keert op de donderdagavonden terug. Maar tot die tijd kunt u er nog gebruik van maken. Dus ook over het nieuwe vergadermodel en de nieuwe bijeenkomsten kunt u spreken. Zie ik u bij de raadsvergadering van 16 oktober aanstaande? Goed Goan!

Deze column is ge├╝pdatet op 16 oktober 2023.